12.11.2025 18:16
В Італії цього сезону збирання врожаю фундука в таких регіонах, як П’ємонт, Лаціо та Сицилія, завершилося раніше звичайного — уже в середині жовтня, пише agronews.ua.
Читай нас також у Viber та Telegram.
Причина в тому, що всі горіхи вже зібрані. Загальний обсяг становив близько 70 000 тонн, що майже вдвічі менше зазвичай — це найгірший результат за останнє десятиліття.
Цього року Чилі вперше випередить Італію за обсягами виробництва фундука, посівши друге місце у світі після Туреччини — із показником 100 000 тонн.
Світовий лідер ринку — Туреччина — цього року також не досягне середніх показників. Експерти оцінюють зниження виробництва в сезоні 2025/26 на 22%, урожай очікується на рівні 609 000 тонн. Причинами падіння стали весняні заморозки, які вдарили по районах Чорного моря у квітні, та збитки, завдані шкідниками.
В Іспанії урожай також значно нижчий за історичний потенціал. У 2024 році там зібрали лише 2 000 тонн фундука, і аналогічний показник очікується й у 2025 році. При цьому виробничий потенціал країни становить 8–10 тисяч тонн.
Лише у Франції цьогоріч зібрали більше, ніж у 2024 році — близько 12 000 тонн.
Різке падіння врожайності фундука в Європі пояснюється зміною клімату — м’якою зимою, рясними дощами навесні та посухою влітку — а також поширенням шкідників, зокрема горіхового клопа (Phylus coryli).
Масовим стало і явище передчасного опадання горіхів, причини якого ще не до кінця з’ясовані. Серед можливих чинників — недостатнє запилення, генетичні аномалії, нестача вологи чи поживних речовин під час росту насіння, несприятливі погодні умови та вплив патогенів (комах-шкідників, грибів тощо).
Через це сільськогосподарські підприємства, що спеціалізуються на вирощуванні фундука, опинилися у вкрай вразливому становищі: високі витрати, ризик невдалого сезону та зниження якості стали серйозними викликами для фермерів.
Тепер тривогу б’ють і переробники, адже неврожай може призвести до різкого зростання цін на продукцію з фундука. В індустрії прогнозують помітне подорожчання кремів із горіха та какао, які традиційно користуються великим попитом серед європейців напередодні Різдва.







Коментувати цю новину post