КОМПРОМАТОР
Погода
  • ГЛАВНАЯ
  • РЕГИОНЫ
    • Новости Запорожья
    • Новости Киева
    • Новини Кропивницького
    • Новости Львова
    • Новости Николаева
    • Новости Одессы
    • Новости Ровно
    • Новости Черкасс
  • КУЛЬТУРА
    • Поздравления
      • С Днем Ангела
      • Церковные праздники
      • Календарные праздники
      • Поздравления с Днем рождения
        • Поздравления с Днем рождения для женщин
        • Поздравления с Днем рождения для мужчин
        • Поздравления с Днем рождения для брата
        • Поздравления с Днем рождения для сестры
        • Поздравления с Днем рождения для кума
        • Поздравления с Днем рождения для кумы
        • Поздравления с Днем рождения для мамы
        • Поздравления с Днем рождения для папы
        • Поздравления тете на День рождения
        • Поздравления дяде на День рождения
        • Поздравления для подруги с Днем рождения
        • Поздравления шефу на День рождения
  • ЭКОНОМИКА
  • ПРОИСШЕСТВИЯ
  • ТЕХНОЛОГИИ
  • СПОРТ
    • БАСКЕТБОЛ
    • БИАТЛОН
    • БОКС
    • БОРЬБА
    • ФУТБОЛ
  • БИЗНЕС
  • АВТО
КОМПРОМАТОР
  • ГЛАВНАЯ
  • РЕГИОНЫ
    • Новости Запорожья
    • Новости Киева
    • Новини Кропивницького
    • Новости Львова
    • Новости Николаева
    • Новости Одессы
    • Новости Ровно
    • Новости Черкасс
  • КУЛЬТУРА
    • Поздравления
      • С Днем Ангела
      • Церковные праздники
      • Календарные праздники
      • Поздравления с Днем рождения
        • Поздравления с Днем рождения для женщин
        • Поздравления с Днем рождения для мужчин
        • Поздравления с Днем рождения для брата
        • Поздравления с Днем рождения для сестры
        • Поздравления с Днем рождения для кума
        • Поздравления с Днем рождения для кумы
        • Поздравления с Днем рождения для мамы
        • Поздравления с Днем рождения для папы
        • Поздравления тете на День рождения
        • Поздравления дяде на День рождения
        • Поздравления для подруги с Днем рождения
        • Поздравления шефу на День рождения
  • ЭКОНОМИКА
  • ПРОИСШЕСТВИЯ
  • ТЕХНОЛОГИИ
  • СПОРТ
    • БАСКЕТБОЛ
    • БИАТЛОН
    • БОКС
    • БОРЬБА
    • ФУТБОЛ
  • БИЗНЕС
  • АВТО
Безрезультатно
View All Result
КОМПРОМАТОР
Безрезультатно
View All Result

Історія єдиного гончаря з Опішного, що виготовляє унікальну чорнодимлену кераміку / Полтавщина

Автор Komo
24.01.2024
в разделе Без категорії
0
Share on FacebookShare on Twitter

Чорнодимлена, чорнолощена, чорна, сива, задимлена або ж закурена кераміка привертає увагу своїм неймовірним зовнішнім виглядом — стійким чорним кольором з металевим блиском. Виготовлення такої кераміки, а особливо випалювання — процес цікавий і водночас напружений для гончаря. Адже сам випал проходить за спеціальною технологією, яка вимагає особливої пильності й не пробачає розсіяності.

Сьогодні лощена димлена кераміка набирає обертів серед популярності. Як нині модно говорити — це одночасно визнаний must have та старожитнє традиційне кухонне начиння. Все більше такий посуд використовують для домашнього вжитку та в закладах ресторанного господарства. Десь уже років з десять світом «править» масовий тренд — фото готових страв. Люди збагнули, що будь-яка страва має бути не лише смачною і корисною, а й красиво поданою. Чорнодимлений посуд на столі виглядає вишукано й елегантно, а їжа в ньому контрастно й апетитно. Тому фото такого посуду зі стравами виходять розкішними й ексклюзивними.

Окрім стильної сервіровки столу схожа на графіт кераміка може слугувати практичним доповненням будь-якого інтер’єру. До речі, зараз у дизайні внутрішнього простору будинку все більш популярнішою стає еклектика — напрям, який поєднує елементи різних стилів у одному просторі. Тобто, змішуються кольори й візерунки, матеріали та текстури, культури і епохи. Тому дизайнери сміливо поєднують сучасні білосніжні порцелянові вироби з чорними димленими. Такі цікаві тандеми виглядають надзвичайно вишукано й додають особливого шарму оселі.

Саме зараз «проситься» висновок: усе нове — це добре забуте старе. Особливо, якщо це «старе» переосмислене й адаптоване під сучасні потреби…

Павло Константинов — єдиний майстер в Опішному, що займається виготовленням чорнодимленої кераміки.

Чому чорнолощена кераміка та з чого все почалося далі в інтерв’ю з гончарем:

Автор: Знаю, що Ви не місцевий. Як потрапили до Опішного й чому тут залишилися?

Павло Константинов: Родом я із міста Горлівка, що на Донеччині. Сюди, в Опішне, мене запросили друзі в гості. Чесно кажучи, я про це селище нічого раніше не чув. Пам’ятаю, як похвалився своїй учительці французької мови, що їду в Опішне. А вона так зраділа й сказала, що це ж славнозвісна Столиця українського гончарства.

Разом із друзями ми пішли на місцевий базар кераміки. Я побачив ці вироби й закохався. Вони мене дійсно вразили. Одразу ж виникло нестримне бажання спробувати щось зробити власними руками. Сам я в житті жодного разу не гончарював і не мав поняття як все це робиться. Але моя жага до творчості не втихала. Я звернувся до місцевого молодого майстра Юрка Мирка, щоб подивитися як відбувається сам процес і «помацати» глину. І Ви знаєте, мене «затягло». Разом із дружиною ми винайняли в Опішному будинок, стали тут жити і я ходив до Юрка на практику. Це був 2010 рік. У нас із майстром вийшов гарний тандем, я йому допомагав та заодно практикував і набирався досвіду. Потім вдома я обладнав у кімнаті для себе робочий куточок з гончарним кругом, а на подвір’ї змайстрував горно для випалювання. Активно працював удома й потихеньку почав продавати свої вироби.

Автор: Чому чорнодимлена кераміка?

Павло Константинов: Уперше димлену кераміку побачив у нас на базарі. Сподобалися форми й вразив чорний колір. Я зацікавився. Одразу знайшов і переглянув в інтернеті ролик про Гавареччину. Там виготовляють саме таку кераміку. Добре пам’ятаю цей ролик, де майстри робили чорнодимлену кераміку й у майстерні все закаптили. Тому їх попросили піти в інше місце. І вони почали випалювати прямо у лісі! От і я подумав, що маючи своє подвір’я, я теж можу робити таку кераміку прямо у себе вдома. Для початку змайстрував маленьке горно. Побачив, що випали виходили більш-менш вдалими й потім збудував уже більше.

Автор: У чому ж специфіка випалу в такому горні?

Павло Константинов: У середньому на випал іде 12 годин і 3-4 дні горно вихолоняє. Раніше відкривати його не можна.Процес такого випалу залежить від багатьох факторів. Проте найважливіша умова такого горна це те, що воно має бути герметичним. У кінці випалу, коли температура досягається 900-950 градусів, закладається повна топка дров. Усі отвори мають бути герметично зачиненими, щоб там, у середині, задимілося. Якщо не задимиться, то не буде чорного кольору. Ще випал дуже залежить і від дров. Якщо вони сухі — все буде добре, якщо сирі — можуть бути плями. І порода дров також має значення. Але й це ще не все. Потрібно уважно слідкувати за температурою, щоб вона не була надто високою. Адже може вигоріти чорний колір і не буде блиску — ефекту лощення.

Автор: Для не спеціалістів. Що ж таке у кераміці лощення?

Павло Константинов: Лощення — це полірування виробу камінчиком. Тобто, зробив виріб, трішки підсушив і напівсухий беру його й починаю полірувати (загладжувати) гладеньким камінчиком до блиску. Якщо ще й умієш малювати, то можна камінчиком виводити різні узори. Тоді вироби виходять ще цікавішими. Особисто я малювати не вмію, то тільки полірую увесь виріб. Потім виріб досихає повністю і можна відправляти в горно на випал.

Автор: З Вашої розповіді ніби все надзвичайно просто — зробив виріб, підсушив, вилощив, випалив його і вуаля — все готове. Що ж насправді «проживає» майстер під час всього процесу?

Павло Константинов: Чорнодимлену кераміку не потрібно розмальовувати, глазурувати, двічі випалювати на відміну від традиційної. Але її виготовлення теж процес не з простих. От наприклад процес загладжування займає багато часу. Це трудомістка справа, адже потрібно підлізти камінчиком під вуха, ніс тощо. Та й не вся глина лощиться. От візьмемо червону глину, слов’янську. Вона гарно піддається лощенню, але ця глина легкоплавка. А сіра, опішенська, погано загладжується, але її важко перепалити. Тому я їх змішую, щоб був баланс.

Тай сам випал — процес копіткий.

Автор: Згончарувати, вилощити виріб — це одне. Але Ви не вперше говорите, що сам випал специфічний і повний сюрпризів. Чому ж, якщо все тримати під контролем?

Павло Константинов: О так! Кожного разу не знаєш чого очікувати. Я тримаюся стійко, не нервую. Палю, та й усе. Головне бути уважним і ще раз уважним. Під час випалу «полоскотати нерви» може й природа. Наприклад піднявся вітер, дмухнув і додав вогню. Тоді в поміч кочерга. Швидко ворушу в топці, щоб скачку температури не було. Бо ж вироби можуть потріскатися.

Автор: Чи завжди випали вдалі?

Павло Константинов: На 100% вдалим не буває жоден випал. Десь, хоч якась тріщинка, чи плями обов’язково є. Як правило такі вироби йдуть для вжитку в моїй родині, або ж дістаються моїм друзям. Вони завжди чекають випалу, щоб і їм щось перепало новенького.

Автор: Ваша родина користується чорнодимленою керамікою?

Павло Константинов: Так, ми полюбляємо цю кераміку й широко її використовуємо. Миски, чашки, солянки, цукорниці тощо. Чай заварюємо лише в керамічному чайнику. Так він нам смачніший.

Автор: Де черпаєте ідеї?

Павло Константинов: Форми люблю дизайнувати сам. Але можу подивитися в інтернеті чи журналах. Копії не роблю, завжди щось удосконалюю, змінюю. Коли роблю будь-який виріб обов’язково продумую заздалегідь, щоб він був зручним у користуванні. Тобто легко можна було помити, тримати тощо.

Автор: Нині з родиною Ви мешкаєте в Столиці українського гончарства, яка славиться багатими покладами глини. Яку глину використовуєте Ви? І чи ходили за глиною до кар’єру?

Павло Константинов: О так! Така пригода, як видобування глини самостійно, у мене була. Але не склалося. Глин тут багато, потрібно знати яку саме копати, як з нею поводитися, чого чекати. Я не знаючи накопав і почав з неї робити, а мої вироби потріскалися. Тому більше не експериментую. Та й мороки зі свіжовикопаною глиною багато: накопай, висуши, просій, перемни… Завдання з видобування глини я собі спростив — просто її купляю. Сіру беру на колишньому заводі «Художній керамік», тут, у Опішному. А червону — у Слов’янську.

Автор: Чи щасливий Ви від того, що чотирнадцять років тому кардинально змінили своє життя?

Павло Константинов: Так! Зараз я роблю те, що мені подобається. Те, від чого я кайфую.

Робити те, що тобі подобається — це свобода. Любити те, що ти робиш — це щастя.

Павло Константинов — мистець, що віднайшов себе у сфері гончарства й нині впевнено реалізовує свій креативний творчий потенціал. Окрім роботи вдома гончар працює у творчій майстерні Національного музею гончарства. Створює неймовірно гарні вироби для музейної колекції та проводить майстер-класи для відвідувачів.

Світлана ПРУГЛО, завідувачка інформаційної служби Національного музею гончарства

Фото: Юрко Пошивайло

Next Post

У Лубнах продають колишній виноробний завод, стартова ціна — 7,5 млн грн / Полтавщина

У Полтаві під час повітряної тривоги було чутно звуки вибухів: прильотів не було / Полтавщина

21 січня на 3 вулицях Полтави тимчасово припинятиметься водопостачання / Полтавщина

Discussion about this post

Последние публикации за сегодня

Вважався зниклим безвісти: у Корсуні-Шевченківському попрощалися із захисником

01.07.2025

Директор однієї із черкаських шкіл, після 25 років на посаді, завершив трудовий шлях

01.07.2025

На Черкащині переселенець за гроші був інформатором фсб

01.07.2025

190 мільйонів гривень збитків: посадовець на Черкащині організував незаконний видобуток копалин

01.07.2025

Категории

  • АВТО (587)
  • БАСКЕТБОЛ (1 520)
  • Без категорії (57)
  • БИАТЛОН (633)
  • БИЗНЕС (197)
  • БОКС (178)
  • БОРЬБА (365)
  • Календарные праздники (6)
  • КУЛЬТУРА (1)
  • Новини Кропивницького (235)
  • Новости Запорожья (1 499)
  • Новости Киева (151)
  • Новости Львова (148)
  • Новости Николаева (1 278)
  • Новости Одессы (61)
  • Новости Ровно (325)
  • Новости Черкасс (1 372)
  • Поздравления (47)
  • Поздравления для подруги с Днем рождения (4)
  • Поздравления дяде на День рождения (1)
  • Поздравления с Днем рождения (1)
  • Поздравления с Днем рождения для брата (1)
  • Поздравления с Днем рождения для женщин (2)
  • Поздравления с Днем рождения для кума (4)
  • Поздравления с Днем рождения для кумы (3)
  • Поздравления с Днем рождения для мамы (3)
  • Поздравления с Днем рождения для мужчин (1)
  • Поздравления с Днем рождения для папы (4)
  • Поздравления с Днем рождения для сестры (4)
  • Поздравления тете на День рождения (1)
  • Поздравления шефу на День рождения (1)
  • ПРОИСШЕСТВИЯ (1 228)
  • С Днем Ангела (4)
  • ТЕХНОЛОГИИ (251)
  • ФУТБОЛ (3 731)
  • Церковные праздники (2)
  • ЭКОНОМИКА (1 072)

Точка зрения

Редакция "Компроматор Украина" может не разделять точку зрения авторов. Оценочные суждения не подлежат опровержению и подтверждению их правдивости.

За достоверность и содержание рекламных материалов ответственность несет рекламодатель.

Компроматор

Мы предоставляем актуальные и всесторонние обзоры событий, политики, экономики, культуры и других сфер жизни Украины. Наша команда профессиональных журналистов следит за главными событиями и предоставляет вам свежую информацию, чтобы вы всегда оставались в курсе происходящего в стране.

‘Компроматор Украина‘ – ваш партнер в поиске правдивых новостей и анализе событий, влияющих на будущее Украины.”

  • О нас
  • Реклама
  • Редакционная политика
  • Политика конфиденциальности

© 2017 Інформаційна агенція "Компроматор - Україна" ukraina.portal.24@gmail.com.

Безрезультатно
View All Result
  • Главная
    • РЕГИОНЫ
      • Новости Житомира
      • Новости Запорожья
      • Новости Киева
      • Новости Кропивницкого
      • Новости Львова
      • Новости Николаева
      • Новости Одессы
      • Новости Ровно
      • Новости Черкасс
      • Новости Хмельницкого
  • ЭКОНОМИКА
  • ПРОИСШЕСТВИЯ
  • СПОРТ
  • ТЕХНОЛОГИИ
  • КУЛЬТУРА
    • Поздравления
      • Поздравления с Днем рождения
      • Календарные праздники
      • С Днем Ангела
      • Церковные праздники

© 2017 Інформаційна агенція "Компроматор - Україна" ukraina.portal.24@gmail.com.