Ілюстративне фото – Сумський обласний центр контролю та профілактики хвороб
1 Яна Губська15 квітня 2025, 16:04
Людина також може заразитися через контакт з інфікованими тваринами. Найбільше інфекція поширена поміж великою рогатою худобою.
Про випадок хвороби на Полтавщині відомо із дослідження Полтавського обласного центру контролю та профілактики хвороб, яке оприлюднили 15 квітня.
Ку-гарячка на Полтавщині. Статистика від Обласного центру контролю та профілактики хвороб
Випадок захворювання зафіксували також на Сумщині. У центрі контролю та профілактики хвороб області пишуть, що на захворювання звертають увагу навесні та восени, адже саме в цей період активізуються кліщі.
Що відомо Ку-гарячку
За інформацією у 2024 році Кропивницького районного управління Держпродспоживслужби, у 2023 році почали реєструвати випадки захворювання у тварин.
Ку–гарячка – це зоонозне інфекційне захворювання великої рогатої худоби. Воно характеризується безсимптомним перебігом, короткочасними підвищеннями температури тіла та викиднями у тварин. Також ознаками хвороби є пневмонія, плеврит та кон’юнктивіт.
Збудник хвороби стійкий до високих температур та сонячних променів. У молочних продуктах він може зберігатися до 50 днів, у воді 7 – 12 місяців, у свіжому м’ясі, за температури 4°C – 30 днів. Фахівці пишуть, що більшість засобів дезінфекції знешкоджують збудник за кілька годин.
За даними Кропивницького районного управління Держпродспоживслужби, основним переносником захворювання є кліщі. Інфіковані тварини також виділяють збудник у довкілля з кров’ю, слиною та молоком. Особливо інфікованими є оболонки плода і навколоплідна рідина, тому людина найчастіше заражається саме під час отелень. Крім того, людина може заразитися при контакті з м’ясом, шкірою та молоком.
Засобами профілактики з Ку-гарячкою є карантин, дезінфекція, клінічні та лабораторні дослідження, робота в спецодязі тощо.
Discussion about this post