Після набуття чинності законом, який зобов’язує додавати біоетанол до бензину А-95 автовласники масово почали переходити на преміальні бензини А-98 та А-100. У цих видах пального біоетанол не обов’язковий, тому їх вважають безпечнішими для сучасних двигунів. Експерти провели масштабну перевірку високооктанового бензину на українських АЗС, зокрема в дніпровській мережі VOSTOKGAZ. Окрім неї, дослідження охопило інших регіональних гравців (KLO, BVS, GRANDPETROL) та великі всеукраїнські мережі (SOCAR, WOG, ОККО, UPG). Про це повідомляє “Дніпро Оперативний”, посилаючись на Інститут споживчих експертиз.
Результати перевірки розділили на три зони:
- Зелена — найвища якість, показники значно перевищують вимоги стандартів;
- Синя — допустимі значення без запасу;
- Червона — пальне, що не відповідає нормам.
VOSTOKGAZ — серед лідерів якості
Дніпровська мережа VOSTOKGAZ увійшла до зеленої зони, продемонструвавши високі показники якості. Хоча компанія реалізує бензин А-98, фактично його октанове число дорівнює 100 одиницям. Ще один важливий параметр — вміст сірки, від якої залежить знос двигуна. У зразках VOSTOKGAZ виявлено лише 5 мг/кг при допустимому максимумі в 10 мг/кг.
Хто ще увійшов до “зеленої” зони?
До «зеленої зони» також увійшли SOCAR, WOG, KLO, GRANDPETROL і BVS.
Експерти підкреслюють: жодного вмісту біоетанолу в зеленій зоні не виявлено.
АЗС у “синій” зоні
У «синю» зону потрапили відомі всеукраїнські мережі ОККО та UPG. Їхній бензин в межах норми, але без переваг, які зафіксували в «зелених» зразках. Октанове число — рівно 100, а в UPG виявили незначну наявність біоетанолу — 0,5% (допустимий рівень — до 5%).
Чи виявили порушників стандартів?
“Червона” зона, на щастя, залишилася пустою.
Високооктанові бензини в мережах АЗС України є дійсно заводським продуктом, без втручання в його склад і модифікацій «на місцях», – зауважив директор Інституту Юрій Чорнобривець.
Нагадаємо, раніше ми пояснювали, чи можна пити квас і кефір перед керуванням авто. Також розповідали, як обрати зарядну станцію для електромобіля.
Discussion about this post