27.10.2025 18:07
Компанія «МАЇС», відома як піонер української селекції кукурудзи, розпочала будівництво першого в Україні заводу повного циклу з переробки картоплі, Про це повідомляє Latifundist.com.
Читай нас також у Viber та Telegram.
Запуск підприємства, що вироблятиме до 60 тис. тонн продукції на рік, заплановано на 2027 рік. Це усуне прогалину: Україна – єдина держава Європи, де досі не виробляють картоплю фрі.
Рішення про перехід до нового напрямку засновник компанії Сергій Терещук пояснює необхідністю заповнити порожню нішу. Крім картоплі фрі, зараз імпортуються картопляні пластівці та борошно. Пан Терещук назвав цей крок першим до створення цивілізованого ринку картоплі в Україні. Завод будується в індустріальному парку в регіоні, який обслуговуватиме аграріїв на Черкащині та Київщині.
За словами Терещука, головною перешкодою для такого виробництва завжди була відсутність сировини потрібної якості. Для фрі необхідні спеціальні сорти картоплі з високим вмістом сухої речовини та правильною видовженою формою бульби, яку неможливо виростити без поливу.
Саме тому «МАЇС» розпочав проєкт із насінництва та випробування сортів. Підприємство працюватиме за змішаною моделлю: частину сировини (ціль – не менше 50%) вирощуватимуть самі, а решту – отримуватимуть за контрактами з фермерами у радіусі приблизно 150 км. Для забезпечення безперервної переробки протягом цілого року компанія вже має сховище на 20 тис. тонн і планує будівництво ще щонайменше чотирьох.
Оскільки потужність заводу у 60 тис. тонн готової продукції перевищує потреби внутрішнього ринку, компанія також орієнтується на експорт до країн ЄС та Близького Сходу. За словами Сергія Терещука, створення прогнозованого ринку з довгостроковими контрактами між фермерами, переробниками та ритейлом є критично важливим для стабілізації картопляного бізнесу.








Коментувати цю новину post