Тим, хто має ризик розвитку діабету, варто зважати не тільки на кількість цукру, а й на джерело його походження
- Посилання скопійованоlink copied
Манго, яке традиційно вважають занадто солодким фруктом, може бути корисним для людей із переддіабетичним станом. Дослідження, проведене в Університеті Джорджа Мейсона (Вірджинія, США), показало, що щоденне вживання цього тропічного фрукта допомагає знижувати рівень глюкози в крові та зменшувати масу тіла у порівнянні з продуктами, що мають нижчий вміст цукру.
Протягом шести місяців учасників дослідження поділили на дві групи: одна щодня отримувала порцію свіжого манго, інша — батончик мюслі з низьким вмістом цукру. Результати виявилися несподіваними: у групи, що споживала манго (32 г природних цукрів), показники регуляції рівня глюкози виявилися кращими, ніж у тих, хто вживав мюслі (11 г цукру). У них також зросла чутливість до інсуліну та зменшилася кількість жирової тканини.
Автор дослідження, клінічний дієтолог Раде Басирі, пояснює: важливе значення має не лише кількість цукру, а й контекст, у якому він надходить в організм. У фруктах, зокрема в манго, цукор поєднується з клітковиною, вітамінами та мікроелементами, які приносять користь. Натомість продукти з доданим цукром, навіть ті, що маркуються як «низькосахарні», можуть мати нижчу харчову цінність і підвищувати ризик розвитку діабету.
За оцінками американських дослідників, сьогодні майже 100 млн дорослих у США перебувають у стані переддіабету. Для них регулярне вживання фруктів, зокрема манго, може стати важливим елементом дієтичних стратегій для профілактики хвороби. «Мета полягає в тому, щоб заохотити людей включати у свій раціон фрукти, як-от манго, у рамках здорового харчування. Тим, хто має ризик розвитку діабету, варто зважати не тільки на кількість цукру, а й на джерело його походження», — наголосив Басирі.
Коментувати цю новину post