06.03.2025 19:15
Кухонні залишки створюють багато відходів. Деякі з них краще викинути в сад, замість сміття. Завдяки такому компосту ви вносите важливі поживні речовини, такі як азот і вуглець, безпосередньо назад у ґрунт, замість того, щоб засипати відходами сміттєзвалища. Про це повідомляє Газета, пише agronews.ua.
“Харчові відходи роблять величезний внесок у зміну клімату. У всьому світі ми викидаємо близько третини нашої їжі. Коли ви компостуєте, ви робите послугу планеті, – пояснює Майкл Карапетян, керівник кампанії Great Global Cleanup на Earthday.
Від шкірки фруктів до яєчної шкаралупи, це деякі кухонні залишки, які ви можете додати у свої місця для вирощування, щоб збагатити ґрунт і зменшити відходи.
Яєчна шкаралупа – звичайний продукт харчування, який можна кидати у свій сад.
Подрібнена яєчна шкаралупа додає кальцій у ґрунт, сприяючи росту рослин і запобігаючи кінцевій гнилі помідорів, каже садівник і засновник Yardwork Майкл Кларк,. Щоб додати яєчну шкаралупу у свій сад, подрібніть шкаралупу та посипте нею ґрунт. Ви також можете використовувати промиту яєчну шкаралупу як невеликі кашпо для насіння та розсади.
Цитрусові шкірки – ще один предмет, який ви можете додати у свій сад. Шкірки цитрусових, таких як апельсини та лимони, додають у ґрунт поживні речовини.
Апельсинова шкірка містить багато азоту. По суті, коли вони розкладаються, вони вивільняють свої поживні речовини.
Пілінги з сильним ароматом також є природним засобом відлякування поширених садових шкідників, таких як мурахи та попелиця.
Бананова шкірка – ще один кухонне сміття, яке збагачує ґрунт необхідними поживними речовинами для росту рослин.
“Бананова шкірка містить кальцій, який сприяє росту коренів, магній, необхідний рослинам для фотосинтезу, і калій, який допомагає їм залишатися бадьорими”, – пояснює Карапетян.
Щоб додати бананову шкірку у свій сад, поріжте шкірку та вкопайте її в ґрунт навколо рослин. Якщо ви готуєте з овочів, ви можете використовувати обрізки у своєму саду.
Шкірки від картоплі, моркви, огірків і залишків зелені селери, салату або зелені чудово підходять для саду, оскільки вони швидко розкладаються в компості та багаті поживними речовинами, такими як калій і фосфор.
Щоб додати овочеві залишки у свій сад, викопайте неглибоку траншею та закопайте шматочки овочів.
Кавова гуща – ще один звичайний предмет домашнього вжитку, який ви можете кинути у свій сад.
Кава є багатим джерелом азоту для рослин як у приміщенні, так і на вулиці. Зовні посипте стару кавову гущу навколо ваших рослин, обробивши стару гущу в мульчу, щоб вона не була величезною порцією кавової гущі.
За словами Карапетяна, кавова гуща фактично має більш-менш нейтральний рН, тому її добре використовувати для більшості рослин.