15.08.2025 15:15
За останні три сезони європейські споживачі стали свідками різкого стрибка цін на яблука. Новий сезон уже розпочався, і прогнози ринкових аналітиків допускають можливість четвертого поспіль сезону зростання цін – абсолютно безпрецедентна ситуація для колись найдоступнішого фрукта, пише agronews.ua.
Читай нас також у Viber та Telegram.
Порівняльні дані по Східній Європі показують, наскільки кардинально змістилися базові показники всього за три роки. Аналогічні цінові тенденції, хоча й менш різкі, спостерігалися в Західній та Південній Європі.
У Молдові середні оптові ціни на яблука сорту «Голден Делішес» (Golden Delicious), який є найпоширенішим сортом, зросли з $0,32/кг у 2021/22 до приблизно $0,67/кг у 2024/25. В Україні зростання було ще різкішим – з $0,26/кг до $0,69/кг за той самий період. Польща йшла тією ж траєкторією, оптові ціни досягли приблизно $0,60/кг порівняно з $0,31/кг у 2021/22. Враховуючи зростаючі роздрібні націнки, споживачі спостерігають безпрецедентну інфляцію цін на яблука.
«В Україні роздрібні ціни на яблука сьогодні на 60-70% вищі за ціни на банани, вдвічі дорожчі за сливи і порівнянні або перевищують ціни апельсинів, хоча для цитрусових зараз не сезон і вони дорогі», – зазначає Андрій Ярмак, економіст ФАО.
Він підкреслює, що у вересні-жовтні роздрібні ціни на свіжі яблука знизяться, але все одно залишаться вищими за багато імпортних фруктів та кілька місцевих альтернатив, що позначиться на споживанні. Аналогічна ситуація складається по всій Європі.
Такий різкий ріст цін на всіх ринках вказує на структурні зміни: яблука перестали бути просто недорогим повсякденним продуктом. Кліматичні зміни призводять до регулярних заморозків, теплового та інших видів стресу для рослин, що скорочує середню врожайність і негативно впливає на якість продукції. Високий попит переробних підприємств на промислове яблуко для виробництва концентрату яблучного соку підтримує позитивну цінову динаміку.
Посилюють цю тенденцію й інші кліматичні проблеми, які призвели до зниження виробництва концентрату апельсинового соку у Бразилії. В результаті, яблука невисокої якості, які раніше надходили на ринок свіжих фруктів для найчутливіших до цін споживачів, тепер спрямовуються на переробку, що утримує оптові ціни на високому рівні та обмежує пропозицію.
Ситуація навряд чи поліпшиться найближчим часом. Прогнози на сезон 2025/26 передбачають черговий рік низьких урожаїв яблук у Європі. Прогноз виробництва в ЄС на 2025/26 практично не змінився порівняно з попереднім сезоном і залишається приблизно на 7,5% нижчим за середній показник останніх трьох-п’яти років.
При цьому по всій Європі споживання яблук на душу населення продовжує скорочуватися. Це довгострокова тенденція, яка перервалася лише у 2020 році під час пандемії COVID-19, але вже у 2021 році споживання яблук повернулося до доковідного рівня і продовжило знижуватися.
При стабільному або навіть зростаючому загальному споживанні фруктів яблука програють більш привабливим або вигідним за ціною категоріям. Основні бенефіціари зниження споживання яблук – це лохина та інші ягоди, авокадо та екзотичні фрукти загалом. Свою роль у скороченні споживання яблук відіграє й категорія «корисних перекусів».
«Світова торгівля свіжими яблуками стагнує з незначною тенденцією до зниження вже 8-10 років. З одного боку, цьому сприяли поліпшена селекція та кращий доступ до технологій, що збільшило місцеве виробництво в багатьох країнах і скоротило імпорт. З іншого боку, експорт багатьох інших фруктів зростає на 6-8% на рік і більше. Це свідчить про те, що виробники та експортери яблук зіткнуться з серйозними викликами в найближчі роки, незважаючи на покращену прибутковість у 2021-2025 роках», – підсумовує Андрій Ярмак.
Discussion about this post