Фото – unian.ua
0 Альбіна Ковпак22 грудня 2024, 10:12
Біля головної ялинки Полтави на Театральній площі влаштовують театралізоване вертепне дійство.
Про вертеп 21 грудня повідомили у Полтавській ОВА.
25 грудня відбудеться Полтавський обласний фестиваль театралізованого вертепного дійства «Різдвяна феєрія». Його проводять із метою відродження вертепної драми – старовинного українського народного театру та традицій колядування.
Цього дня о 14:00 на Театральній площі прозвучать старовинні колядки та щедрівки у виконанні 17 колядних гуртів і мистецьких колективів із Білоцерківської, Лохвицької, Мачухівської, Полтавської, Терешківської, Щербанівської громад.
Різдвяна вечеря у Полтаві. У скільки обійдуться продукти для страв
Цьогоріч полтавці відзначатимуть друге Різдво в умовах повномасштабної війни. Усі інгредієнти для приготування вечері на Різдво можна знайти на Центральному ринку міста. ЗМІСТ відвідав торговище та вирішив порахувати, скільки полтавцям коштуватиме різдвяна вечеря.
Для аналізу обрали страви, які є традиційними для столу середньостатистичної родини за версією науковців Інституту аграрної економіки:
- кутя;
- узвар;
- смажена риба;
- вінегрет;
- вареники з картоплею та капустою;
- тушкована капуста;
- борщ пісний з квасолею;
- смажена картопля;
- соління.
Для приготування цих страв знадобляться овочі, риба, сухофрукти, мед, цукор, борошно, пшениця та інші інгредієнти. Станом на 19 грудня їхня вартість на Центральному ринку Полтави така:
- крупа – 25 грн/кг;
- волоські горіхи – 25-35 грн за пластиковий стакан 0,5 л;
- родзинки – 120-200 грн/кг;
- мак – 20 грн за склянку 250 мл;
- мед – 110 грн/л;
- цукор – 35 грн/кг;
- сушені яблука, чорнослив, груші – 40-50 грн за банку 0,5 л;
- короп – 150-160 грн/кг;
- борошно – 20 грн/кг;
- картопля – 22-30 грн/кг;
- капуста – 25-35 грн/кг;
- цибуля – 25-35 грн/кг;
- часник – 10-20 грн/шт;
- морква – 15-20 грн/кг;
- квасоля – 50-60 грн/500 г;
- буряк – 15-20 грн/кг;
- олія – 50-60 грн/л;
- зелена цибуля – 20-25 грн/пучок;
- квашена капуста – 50-55 грн/кг;
- солоні огірки – 50-60 за банку 0,5 л;
- квашені помідори – 50-70 за банку 0,5 л.