17.11.2025 12:03
Розсадник «Мигдалеві сади» на Кіровоградщині отримав перший врожай іспанських сортів мигдалю вже через два роки після посадки. Експерти підтвердили високу якість та продуктивність сортів Penta та Makako в українських умовах. Про це повідомив Президент Української горіхової асоціації Г. Юдін.
Читай нас також у Viber та Telegram.
Саджанці іспанських сортів, посаджені у квітні 2023 року в розсаднику «Мигдалеві сади» біля м. Світловодськ, дали перший врожай у вересні 2025 року. Фактичні показники врожаю перевищили очікування фахівців.
Сорт Penta показав такі характеристики: дуже пізнє цвітіння, самозапилення, практично відсутня залежність від бджіл-запилювачів, тверда шкарлупа, рання стиглість. Вага плоду склала 3,22 г, вага ядра – 1,12 г, вихід ядра – 35%. Подвійне зерно було відсутнє.
Сорт Makako продемонстрував схожі переваги: дуже пізнє цвітіння, самозапилення, практично відсутня залежність від бджіл-запилювачів, тверда шкарлупа, рання стиглість. Вага плоду – 3,63 г, вага ядра – 1,16 г, вихід ядра – 32%. Також без подвійного зерна.
Обидва сорти демонструють високу морозостійкість та опірність раптовим весняним приморозкам – ключову проблему для багатьох плодових культур в Україні.
«Ці результати підтверджують правильність вибору іспанських сортів для українського клімату», – зазначає керівник розсадника «Мигдалеві сади» В. Буров. «Саджанці показують потужну силу росту та починають плодоносити вже з третього року».
На базі цих результатів Інститут садівництва НААНУ прийняв рішення про створення власної дослідної ділянки з провідних іспанських сортів у листопаді-грудні поточного року.








Коментувати цю новину post