Пиво цінують у всьому світі за його насичені смакові характеристики, приємний аромат. Але щоб насолодитися ними повною мірою, важливо знати, як правильно зберігати напій. Далі пропонуємо розглянути, що потрібно зробити, аби пиво зберігало свіжість і потрібні смакові властивості якомога довше.
Головні секрети зберігання напою
Перше, що потрібно враховувати, — це температура зберігання. Оптимальним буде показник 5–10 °C. У такому діапазоні напій залишається свіжим і зберігає головні переваги. Якщо температура буде надмірно високою — алкоголь ризикує втратити свої смакові та ароматичні властивості. Зберігати пиво в морозилці також не варто. Утворення льоду призводить до руйнування структури напою.
Серед інших важливих умов зберігання:
- Світло та його вплив. Ультрафіолетове випромінювання може негативно позначатися на напої. Зокрема, руйнуючи його хмелеві сполуки. Це призводить до появи неприємного запаху. Зберігати пиво краще в темному місці, де не буде прямих сонячних променів. Краще, якщо напій розлитий у пляшки з темного скла або алюмінієві банки. Вони забезпечують більш якісний захист.
- Розташування пляшки. Зберігати напій потрібно тільки вертикально. У пиві можуть бути залишки дріжджів та інші осади, які залишаються на дні пляшки. Вони можуть зіпсувати смак напою, тому важливо не змінювати положення банки або пляшки зайвий раз.
- Термін зберігання. Зазвичай він не надто великий і становить лише декілька місяців. Тут важливо враховувати рекомендації виробників, оскільки міцні сорти на кшталт стаутів і портерів можуть зберігати свої характеристики протягом року й більше.
Якщо в пиві високий відсоток вмісту алкоголю і складний ароматичний профіль — то йому можна дати настоятися. Так, бельгійські елі часом витримують протягом кількох років.
Що ще потрібно знати про зберігання напою
Дотримання всіх правил — це запорука того, що ви зможете насолодитися смаком та ароматом пива. Неважливо, любите ви лагер або міцний ель — представлені рекомендації допоможуть уникнути помилок, які псують смакові характеристики напоїв.
При цьому тип пива дуже важливий і може безпосередньо впливати на умови зберігання. Так, легкі лагери та пільзнери потребують низької температури. Стаути ж краще переносять і високу.
Деякі види пива, як-от ламбіки або кисло-солодові сорти, можуть продовжувати ферментуватися в пляшці. Щоб вони не зіпсувалися — важливо підтримувати стабільні умови зберігання.
Загалом слід уникати вібрацій, надмірних температурних коливань, і це стане запорукою того, що ви отримаєте від напою максимальне задоволення.